Izmišljeni sportovi

"Izmišljeni" sportovi iz svijeta filma i literature

Misliš da imaš dobru ideju za novi sport? U svijetu fikcije - filmu, TV i literaturi nema ograničenja. Tako je ljudska mašta osmislila neke vrlo uzbudljive sportove koji do sada nisu zaživjeli u tavkom obliku u stvarnom svjetu zbog brojnih razloga (Gravitacija, zakoni fizike, generalno neodobravanje iz moralnih razloga, ...). U nastavku slijedi pregled nekih od takvih sportova.

Quidditch (film Harry Potter)

Jedan od najpoznatijih sportova iz mašte je Quidditch, nastao iz mašte poznate spisateljice J. K. Rowling. Igrači u svijetu Harry Pottera lete naokolo po terenu na svojim metlama i obavljaju razne zadatke poput bacanje lopte kroz obruče, sprječavanja protivničke ekipe od postizanja pogotka, hvatanja "snitch-a" (mala leteća zlatna  lopta). Za nas ne-čarobnjake, nije moguće sudjelovanje u igri Quidditch zbog nemogućnosti letenja na metli, ali je moguće sudjelovanje u Muggle Quidditch varijanti izvedenici ovog sporta za obične ljude u kojoj se igrači prave da lete okolo na metlama.

Muggle Quidditch

Igre gladi (film The Hunger Games)

Igre gladi iz istoimenog serijala knjiga i filmova, bile su inspiracija za također mega popularnu video igru Fortnite, kao i brojne druge izvedenice. Jedino službeno pravilo igara gladi: pobjeđuje posljednji preživjeli natjecatelj. Svaki od 12 distrikta fiktivnog svijeta budućnosti izabire jednog muškog i jednog ženskog predstavnika, koji se natječu u Igrama gladi, dok nacija sve uživo prati putem TV prijenosa. Natjecatelji se bore do smrti, sve dok ne preostane samo jedan ili jedna. Sretno...

The Hunger Games

Tap Ball (animirana TV serija The Simpsons)

Tap Ball je igra koju je izmislio Homer J Simpson iz crtane serije Simpsoni. To je kombinacija mnogih sportova, kao što kaže Homer: "Jedina potrebna oprema je smartphone, trinaest lopti raznih veličina, palice od stakla, kreda za označavanje mnogih end zona, quaffle/lopta za Quidditch i oklop od kevlara." Kao što se može i očekivati od Homera Simpsona, pravila nisu previše jasna. Homer: "Jedino pravilo Tap Ball-a je... NEMA... više od šezdeset sedam pravila. Uz dodatak pod-pravila, bilješki i pojašnjenja.". Link za više detalja

The Simpsons: Tap Ball rules guide

Tap Ball

Flonkerton (TV serija The Office)

Kao dio uredske Olimpijade, Flonkerton je zabavna utrka u kojemu likovi iz TV serije The Office trče s kutijama punih uredskog papira zakvačenih za stopala.

Flonkerton

Podracing (film Starwars)

Podracing je sport iz filma Star Wars Episode I - The Phantom Menace. To je motorni sport sličan Formuli 1, u kojemu se utrkuje letjelicama brzinama do 900 km/h. Podracing utrke su se uglavnom održavale na planetima vanjskog ruba galaksije (Outer Rim), poput Tatooine-a, doma Anakin Skywalkera. Mali Anakin je ušao u povijest Podracinga kao prvi čovjek koji je pobijedio u utrci.

Podracing

Trodimenzionalni šah (TV serija Star Trek)

Iako TV serija nikada nije objasnila pravila, mnogi su ih samostalno kreirali. Jens Meder je svoja objavio i moguće je čak kupiti opremu, ako ga želite probati. Kao što Meder kaže: "Niste iskusili trodimenzionalni šah, dok niste pročitali pravila na originalnom romulanskom jeziku".

Trodimenzionalni šah

Pyramid (Battlestar Galactica)

Pyramid je sport prikazan u TV seriji Battlestar Galactica, iako pravila nisu baš jasna. Čini se kao kombinacija košarke i ragbija, koja se igra na terenu trokutastog oblika i cilj je ubaciti loptu u koš na vrhu piramide.

Pyramid

Jugger (film The Salute of the Jugger)

Jugger je sport iz australsko-američkog filma The Salute of the Jugger (u Americi se zove The Blood of Heroes). U filmu je sport Jugger nevjerojatno brutalan. Koristi se čelično oružje, oklopi te se nanose ozbiljne ozljede. Nije više samo fikcija pošto postoje natjecanja u Juggeru (nastala u Njemačkoj i Australiji, neovisno jedno o drugome), ali s malo manje sjeckanja i uboda... Službena stranica - www.jugger.org.

Sport se danas igra u nekoliko država (Njemačka, Australija, Irska, SAD) te postoje razlike u pravilima.

Jugger

Anbo-jyutsu (TV serija Star Trek)

Anbo-jyutsu je borilačka vještina iz 24. stoljeća. Izumio ju je slijepi gimnastičar 2168. godine na planetu Alpha Centauri. Zahtjeva "kinestetiku, balans i izoštrene osjete". Zvuči kao nešto iz Zvjezdanih staza? To i jest iz Zvjezdanih staza. Anbo-jyutsu se održava u kružnoj areni, gdje se dva protivnika bore u zaštitnim odorama sa kacigama preko cijelih glava te zbog toga ne vide. Oružje je štap sa senzorom blizine na jednom kraju kako bi mogli odraditi gdje se nalazi protivnik.

Anbo-jyutsu

BASEketball (knjiga Baseketball)

BASEketball je sport s pravilima baseball-a, a igra se u filmu istog imena iz 1998. godine. Pogodak iz slobodnog bacanja vrijedi jedan, pogodak s vrha reketa dva, dok trica vrijedi tri poena. Najzanimljiviji dio igre je korištenje "psiho-out-a" - ometanje protivnika uvredama. Neki od zanimljivih naziva momčadi su: Milwaukee Beers, Dallas Felons, Miami Dealers, New Jersey Informants, San Francisco Ferries, Roswell Aliens, L.A. Riots, San Antonio Defenders, Detroit Lemons, ...

BASEketball

Croquet (knjiga Alice's Adventures in Wonderland)

Igra Croquet/Kriket, koju je igrala Kraljica u knjizi Alice's Adventures in Wonderland je slična običnom kriketu, no s više agresije. U verziji prikazanoj u knjizi, jež je korišten umjesto loptice, flamingo kao palica u obliku čekića dok su igraće karte bile vrata.

Croquet

Rollerball (film Rollerball)

Rollerball sport iz istoimenog filma iz 1970. te novije inačice iz 2002., je u stvari ekstremna verzija Roller Derby-a. Dvije momčadi u oklopima kruže po velodromu na rolama i motociklima, pokušavajući ubaciti čeličnu loptu u protivnički gol, uz legalno ometanje protivnika. Citiramo film: "Igra?! Ovo nije trebala biti igra! NIKADA!"

Rollerball/Roller Derby

Blernsball (animirana TV serija Futurama)

Blernsball je sport iz animirane serije Futurama. U (bliskoj) budućnosti, kada je baseball postao pre dosadan, igra je modernizirana. Neka od zanimljivih pravila uključuju vezanje lopte za teren elastičnom vezicom, uvođenje divovske tarantula na kojoj jaše jedan od igrača, igre s više loptica tijekom koje igrač na motoru obilazi baze koje potom eksplodiraju (nešto poput home-runa)...

Blernsball

Futuresport (film Futuresport)

Futuresport je fiktivni sport iz istoimenog filma (Futuresport; 1998.g, Dean Cain, Wesley Snipes, Vanessa Williams). Radnja se odvija u 2025. godini, a sport je kombinacija košarke, baseballa i hokeja. Koriste se role i hoverboardi. Sport je izmišljen kako bi se smanjili obračuni između bandi. U filmu, glavni lik (D. Cain) pobjedom u futresportu mora spasiti svijet.

Futuresport

Reference:

topendsports.com/sport/fictional-sports.htm

en.wikipedia.org/wiki/Jugger

protoball.org/German_Bat_Ball

enacademic.com/dic.nsf/enwiki/451648#Sports

Brzo. Jednostavno. Besplatno.

Dodaj i objavi svoj objekt ili objekt u susjedstvu.

Dodaj novi objekt

Blog

Pregled sportova prema vrstama i tipu.