Rekreacijsko sportski centar Jarun

0.00 ( ocijenjeno 0 puta )
Kontakt
Kontakt podaci: Rekreacijsko sportski centar Jarun Aleja Matije Ljubeka 3 10 000 Zagreb Tel: 01/ 6421-355 e-mail: info.jarun@sportskiobjekti.hr
Vlasnik objekta
Resportivo (171)
0.00 ( ocijenjeno 0 puta )

Opis

Rekreacijsko športski centar Jarun prostire se na 240 hektara od čega 30% otpada na vodene površine.
Čine ga regatna staza duga 2250 m i dva jezera – Veliko i Malo, te šest otoka: Otok Univerzijade, Otok Trešnjevka, Otok Veslača, Otok Hrvatske mladeži, Otok Divljine i Otok Ljubavi.
Uz obale Jarunskih jezera uređeno je 2500 metara šljunčanih plaža, a cijeli prostor rekreacijsko-športskog centra povezan je kilometrima pješačkih i biciklističkih staza.Važan višenamjenski rekreacijsko-športski centar grada Zagreba na jugu omeđen je rijekom Savom, a s ostalih strana okružuju ga gradska naselja Staglišće, Jarun, Vrbani i Prečko. 

Za potrebe športaša i rekreativaca izgrađeno je mnoštvo športskih terena. Na regatnoj stazi treniraju i održavaju natjecanja veslači, kajakaši i kanuisti, na Velikom jezeru svoje športske aktivnosti obavljaju klubovi jedriličara i jedrenja na dasci, no jarunsko jezero je idealno mjesto i za ribolovce, a na kopnenim površinama uz jezero izgrađena su mnogobrojna igrališta za nogomet, košarku, odbojku i rukomet na pijesku i boćanje.
 
Osim športskih sadržaja za svakodnevne rekreativne aktivnosti uređena je pješačko-biciklističko-rolerska staza u dužini od 5.500 m, trim staze, rekreativno sportski tereni za nogomet, košarku, boćanje, odbojku, rukomet i nogomet na pijesku te badminton, mini golf, viseće kuglane, skate park, stolni tenis, vrtni šah, bazen za neplivače i skate-park.
 
Prostrane livade i hladoviti šumarci obogaćeni s 20 sjenica i pripadajućim betonskim roštiljima na Velikom i Malom jezeru, vanjski sanitarni čvorovi (prilagođeni i za osobe s invaliditetom) i tuševi na plažama što posjetiteljima Jaruna omogućava sadržajan i aktivan kvalitetni cjelodnevni boravak u prirodnom okolišu.
Večernje sate rezervirane za zabavu može se provesti u ugostiteljskim objektima i noćnim klubovima na prostoru Jaruna.
 
Prostor Jaruna je stanište raznolikog životinjskog svijeta (130 vrsta ptica i 29 vrsta riba).
 
Centar se redovito čisti, održava, uređuje i čuva, a osobita pozornost posvećuje se osjetljivom ekosustavu. Jezera se prirodnim putem napajaju podzemnom vodom, koja prolazi kroz šljunčane slojeve i tako se pročišćava. Kakvoća vode jezera redovito se laboratorijski ispituje. Srednja dubina jezera je oko 4 m, srednja godišnja temperatura vode iznosi oko 14°C, a srednja ljetna oko 24°C. Voda jezera je izvrsne ili dobre kakvoće prema pojedinačnoj ocjeni i kao takva pogodna za kupanje i rekreaciju, prema Uredbi o kakvoći voda za kupanje (NN 51/10). Kakvoću vode pogodnu za kupanje te čistoću plaža i okoliša potvrđuje međunarodna eko markica Plava zastava, koju nosi svih pet plaža.

Jarun je proglašen kupalištem 1988. godine te od tada na tom prostoru postoji pet šljunčanih plaža ukupne dužine oko 2500 m, koje mogu zaprimiti do 20 000 kupača. Svake godine u vrijeme sezone kupanja ovlaštena institucija kontrolira zdravstvenu ispravnost vode jezera, koja mora zadovoljavati zakonski određene kriterije za vodu za kupanje i rekreaciju.
 
Za vrijeme ljetne sezone kupanja (od lipnja do rujna) na svim plažama dežura spasilačka služba koja brine o sigurnosti kupača i liječnička služba, a tijekom cijele godine za sigurnost posjetitelja Jaruna brine se zaštitarska služba. Kupalište na otoku Trešnjevka prilagođeno je osobama s invaliditetom izgrađenom rampom koja omogućava pristup vodenoj površini invalidskim kolicima.

Karakteristike

Ponuda i usluge Najam terena, Dječja sportska škola, Team building
Sport Mali nogomet (futsal), Košarka, Veslanje, Badminton, Boćanje, Jedrenje, Kajak / kanu, Odbojka na pijesku, Stolni tenis

Lokacija

Zagreb - Trešnjevka - jug, - Zagreb, 01 Zagreb i zagrebačka
ŠPORTSKO - REKREACIJSKI CENTAR JARUN, Jarun, Zagreb, Hrvatska
Geografske koordinate: (45.785054350986535, 15.913656714758305)
Napomena: Lokacija na karti možda nije potpuno precizna

Komentari

Ocjene i recenzije

Ocjena

Brzo. Jednostavno. Besplatno.

Dodaj i objavi svoj objekt ili objekt u susjedstvu.

Dodaj novi objekt