Rukomet

Rukomet je globalno popularan momčadski sport porijeklom iz Europe, iznimno popularan i uspješan u Hrvatskoj.

Rukomet je momčadski sport koji igraju dvije muške ili ženske ekipe, a cilj im je što veći broj puta postići gol, tj. ubaciti loptu u posebno označen prostor na protivničkoj strani terena. Igra se na terenu četvrtastog oblika, najčešće u dvorani (rekreativno i vani). U početku je najčešća podloga bila parket (danas rekreativno) dok se u današnje vrijeme koristi umjetni materijal od gume. Teren se sastoji od polja za igru podijeljenog u dvije polovice te dva vratareva polukružno označena prostora (tzv. šesterca). Rukometni golovi su široki 3 metra, a visoki 2 metra.

Na terenu istovremeno smije biti maksimalno po 7 igrača odnosno igračica po ekipi tj. ukupno 14. Igra je podijeljena na poluvremena (trajanja 30 minuta ili 20 minuta ovisno o dobnom uzrastu). Lopta se vodi rukom, slično kao u košarci, dok su pravila drugačija. Za razliku od košarke, trajanje napada nije vremenski ograničeno, a svaki pogodak vrijedi 1 poen. Igrač s loptom u rukama smije napraviti maksimalno 3 koraka, nakon kojih mora dodati loptu ili ju voditi udaranjem o pod.

 

Suđenje

Provođenje pravila i regularnost utakmice kontroliraju 2 suca. Za grublje prekršaje može se dosuditi kazna u obliku žutog, crvenog kartona (isključenje iz igre do kraja utakmice) ili privremenog isključenja iz igre u trajanju od 2 minute. Prekršaji se izvode s mjesta na kojima su počinjeni uz iznimku u 2 slučaja:

 1. Prekršaj je počinjen u zoni deveterca, prekršaj se izvodi s linije 9 metara na mjestu najbliže prekršaju.
 2. Prekršaj je počinjen oko zone šesterca uz izglednu situaciju za postizanje pogotka, dosuđuje se kazneni udarac sedmerac

 

Malo povijesti

Moderna rukometna igra se prvi put igrala krajem 19. stoljeća u Skandinaviji i Njemačkoj. Rukomet je prvi put prepoznat prijelazom stoljeća, a G. Wallström je švedskoj javnosti predstavio sport zvan "Rukomet" 1910. godine.

IAHF (International Amateur Handball Federation) je osnovan 1928 povodom Olimpijskih igara u Amsterdamu, dok je prvo Svjetsko prvenstvo odigrano u Njemačkoj 1938, nakon što je rukomet bio dio Olimpijskih igara u Berlinu 1936. 

Tih dana (između 1938. i 1966.) igrale su se dvije verzije rukometa: vanjski 11 na 11 na nogometnom terenu i "novi" dvoranski rukomet 7 na 7 preferiran od strane skandinavaca. Nakon 1936., vanjski rukomet 11 na 11 nije se više pojavljivao na Olimpijskim igrama, osim kao demonstracijski sport u Helsinkiju 1952. Dvoranski rukomet 7 na 7 je prvi put predstavljen na Olimpijskim igrama u Munchenu 1972. Prvi pobjednik turnira od 16 reprezentacija, bila je muška reprezentacija Jugoslavije.

Ženski rukomet se prvi put pojavio na Olimpijadi 1976. u Montrealu, prve pobjednice su bile reprezentativke Sovjetskog Saveza koji je osvojio zlatne medalje u muškoj i ženskoj konkurenciji.

 

Popularnost

Rukomet je izrazito popularan u Europi - u Norveškoj, Farskim otocima, Islandu, Danskoj, Njemačkoj, Rumunjskoj, Makedoniji i Crnoj gori, prema analizi portala teamhandballnews.com, nalazi se na drugom mjestu po popularnosti sportova.

Kao što je vidljivo sa slike, slijedi ih Švedska, Portugal, Slovenija, Hrvatska, Mađarska, Bosna i Hercegovina, Srbija i Kosovo, gdje se rukomet smješta na drugo ili treće mjesto prema popularnosti.

Od brojnih staknutih igrača i igračica kroz povijest samo neki od istaknutih imena su Ivano Balić, Domagoj Duvnjak i Veselin Vujović, Magnus Wislander, Ólafur Stefánsson, Talant Dujshebaev, Heiner Brand, Niklas Landin, Thierry Omayer, Nikola Karabatić, Mikkel Hansen, Sander Sagosen, Daniel Narcisse, Kire Lazarov i brojni brojni drugi velikani europskog i svjetskog rukometa. U ženskoj konkurenciji neka od važnijih imena su Cristina Neagu, Majda Mehmedovic, Stine Bredal Oftedal i Jovanka Radicevic.

 

Najvažnije rukometne organizacije

 • IHF (krovna svjetska rukometna organizacija)
  • PATHF (Sjeverna i Južna Amerika)
  • AHF (Azija)
  • EHF (Europa)
  • CAHB (Afrika)
  • OHF (Oceanija)

 

Reference:

olympic.org/handball-equipment-and-history

teamhandballnews.com/2020/03/where-is-handball-popular-and-just-how-popular-is-handball-compared-to-other-sports-europe/

handballrepublic.com/index.php/2019/11/22/best-handball-player-list-of-the-greatest-of-all-time/

Brzo. Jednostavno. Besplatno.

Dodaj i objavi svoj objekt ili objekt u susjedstvu.

Dodaj novi objekt

Blog

Pregled sportova prema vrstama i tipu.