Vaterpolo lopta

Vaterpolo je sport koji se danas igra po cijelom svijetu, a po karakteristikama je sličniji "rukometu u vodi" nego polu čije ime sadrži.

Vaterpolo je momčadski sport koji se igra vaterpolskom loptom na četvrtastom terenu u bazenu (ponekad u moru, jezeru ili rijeci). Dva gola su smještena jedan nasuprot drugome na svakom kraju igrališta. Natječu se dvije momčadi i svaka momčad na terenu ima po 7 igrača ili igračica. 

Svaka momčad nosi kapice na glavi u bojama svoje momčadi dok vratari nose crvene kapice. Utakmica je podijeljena na četiri četvrtine, od kojih svaka traje po 8 minuta, a vrijeme se zaustavlja kada god lopta nije u igri. Cilj je ubaciti loptu u protivnički gol bilo kojim dijelom tijela te postići gol više od protivnika. Nije dozvoljeno potopiti loptu niti primiti loptu s dvije ruke istovremeno. Jedini igrač u svakoj ekipi koji smije loptu primiti s dvije ruke istovremeno je golman ili vratar.

Pobjednik je momčad koja na kraju utakmice postigne više pogodaka (ili golova ili zgoditaka).

 

Suđenje

Provođenje vaterpolskih pravila nadzire sudačka ekipa koju predvode dva glavna suca (po jedan sa svake strane terena). U poslu im pomažu jedan ili dva mjerača vremena, jedan ili dva djelatnika za zapisničkim stolom te dva pomoćna linijska suca pozicionirana uz svaku od linija gola. 

 

Malo povijesti

Ime vaterpolo (water polo) nastalo je od ranijeg načina na koji se igrao ovaj sport. Igrači su sjedili na bačvama obojanim poput konja u vodi i štapovima udarali loptu s ciljem ubacivanja ili unošenja lopte u gol protivnika.

Sport je nastao u Velikoj Britaniji 1870-tih godina, dok su prva pravla ustanovljena u Škotskoj 1877. kada je odigrana i prva službena utakmica (Glasgow, na rijeci Dee). Prva međunarodna vaterpolo utakmica odigrana je u Londonu 1890. godine, Škotska je bila pobjednik, unatoč činjenici da se utakmica igrala prema Britanskih pravilima koja s postala baza za međunarodna pravila. Velika Britanija je bila i prvi pobjednik na Olimpijskim igrama u Parizu 1900. kao i 1908., 1912. i 1920. Rana dominacija Velike Britanije, prekinuta je nakon tog početnog perioda od strane Mađarske, Italije, Nizozemske i istočnoeuropskih zemalja među kojima je vrlo uspješna i Hrvatska. Ženski vaterpolo se na međunarodnoj sceni počinje pojavljivati od 1978. godine.

U Hrvatskoj, prva vaterpolska utakmica je odigrana 1908. godine u splitskoj uvali Bačvice. Odigrali su je splitski studenti iz Praga, članovi kluba "Šator" koji je osnovan 1904. godine.
Prvu vaterpolsku loptu donio je Fabijan Kalinterna, suosnivač Hajduka, Gusara, Jadrana.
Kao prvi međunarodni susret u Hrvatskoj, spominje se utakmica u splitskoj luci između kluba "Baluni" (današnji splitski "Jadran") i posade britanskog ratnog broda "Brionny" 1922. godine. Splićani su bili puno bolji od britanaca i pobijedili 9:0.

Hrvatska vaterpolska reprezentacija se ubraja među najuspješnije svjetske u tom sportu s ukupno osvojenih 27 medalja (7 zlatnih) s velikih međunarodnih natjecanja (Olimpijske igre: 1Z, 2S; Svjetska prvenstva: 2Z, 1S 4B; Europska prvenstva: 1Z, 2S, 1B; Svjetska liga: 1Z, 3S, 3B; Svjetski kup: 1S, 1B; Europski kup: 1Z, 1S; Mediteranske igre: 1Z, 1S, 1B).

 

Popularnost

U Hrvatskoj je vaterpolo popularan te je jedan od najtrofejnijih momčadskih sportova.

Krovna svjetska plivačka organizacija FINA (Federation Internationale de Natation) je provela 2019. godine opsežnu anketu među svim nacionalnim savezima na svijetu te je objavila sljedeće brojke:

  • 24.482 vaterpolo trenera/trenerica
  • 478.791 vaterpolo igrača/igračica
  • 22.960 vaterpolo sudaca/sutkinja

 

Međunarodne vaterpolske organizacije


en.wikipedia.org/wiki/Geography_of_water_polo

  • FINA (krovna svjetska plivačka federacija)
  • LEN(Europa)
  • ASUA ili UANA (Sjeverna i Južna Amerika)
  • CANA (Afrika)
  • AASF (Azija)
  • OSA (australska i oceanijska nogometna federacija)

Reference:

FINA aquatics world magazine 2019-06
britannica.com/sports/water-polo
hvs.hr/savez/hrvatski-vaterpolo-savez/povijest

Brzo. Jednostavno. Besplatno.

Dodaj i objavi svoj objekt ili objekt u susjedstvu.

Dodaj novi objekt

Blog

Pregled sportova prema vrstama i tipu.